Intervju med Hannes Gerdin | Headhunter på Closers

Hannes började i Closers headhuntingteam i oktober 2017 och kom då från en bakgrund inom försäljning. Han har några oväntade ess i rockärmen; till exempel är han utbildad bagare och kock. Vi tog en pratstund med Hannes om hans roll, hur Closers ledde honom in på thaiboxning och hans bästa råd: ”allt löser sig om man jobbar för att lösa det”. Vi skriver under på det, Hannes!

Vilka faktorer tror du är viktiga för att lyckas i rollen som headhunter? 

Jag tror att man måste ha en bra förståelse för hur branschen fungerar, det vill säga att kunna sätta sig in i vad kunden söker hos en kandidat. Det är viktigt att kunna se vilka egenskaper en person redan har och om det finns sidor som skulle kunna utvecklas eller som har stor potential. En säljare kommer inte alltid från en säljorganisation. Att kunna sälja handlar om mentalitet och personlighet. Alla kan växa in i en säljroll, men det är personligheten som avgör förutsättningarna för en säljkarriär. Det är något som är viktigt att kunna ha i åtanke om man vill bli en riktigt duktig headhunter – att kunna se igenom vad som finns där bakom och som motiverar en person för att kunna göra en riktigt bra matchning mot ett bolag. Klarar man det kan man hitta många oslipade diamanter.

Vad är det viktigaste för en headhunter i samarbetet med kund?

Det viktigaste i ett samarbete mellan kund och headhunter är kommunikationen, att båda parter känner att de är på samma plan. Jag som headhunter måste vara tydlig med att det är vi som är experterna på det vi gör.

Genom ett nära samarbete med kunder kan vi utöka deras syn på kandidatmarknaden och hur kravprofilen bör se ut. På det sättet ger vi konsultativ rådgivning och hjälper kunden att anställa rätt kandidat. En headhunter känner marknaden och vet vad som krävs för att klara en roll. Kraven är ibland orimliga och väldigt specifika för den kandidat som kunden söker. Jag tror att det är bra att slå hål på myten om att kunden alltid har rätt. Det är vårt arbete att förstå vad kunden vill och behöver för att kunna lösa kundens utmaningar.

Headhunter är en roll som ställer höga krav på att man kan hantera många olika arbetsuppgifter i högt tempo, ofta med många processer igång samtidigt. Hur gör du för att hålla ordning på allt och inte hamna i stress? 

Jag prioriterar mina arbetsuppgifter efter relevans. Mycket har med vilken inställning man går in med.  Får jag en arbetsuppgift gör jag den på en gång. På så sätt bygger jag aldrig upp en hög med arbetsuppgifter. Jag använder endast min kalender till att boka kund och kandidatmötenSå vida min arbetsstruktur inte påverkar mina resultat negativt, ser jag ingen anledning till att ändra den.

Sedan stressar jag aldrig upp. Någonstans under min karriär har jag insett att det finns ingenting som är så viktigt att det är värt att stressa upp över. Självklart kan man ha mycket att göra, men det är ingen idé att vara stressad eller orolig. Provision och signering är absolut viktigt, men om detta gör mig stressad och gör att jag mår dåligt så kommer det inte att få mig att må bättre.

Jag följer ett gammalt men bra råd, som min mamma alltid sa ”det löser sig”. Det håller jag mig fortfarande till men med tillägget att man faktiskt måste arbeta för att lösa det själv också. Och ovanpå det måste man kompromissa en del, både med sina egna standarder för hur saker och ting ska vara, och med andra för att uppnå det som är den bästa lösningen för alla parter. Håller man sig till det så löser sig det mesta därefter.

Du är utbildad kock, är det några lyckliga som får njuta av dina kunskaper inom matlagning? 

Ja det stämmer, jag är utbildad kock och jobbade med det i flera år. Dock kände jag att det inte riktigt var den karriärvägen jag ville gå så jag sadlade om mot försäljning. Men jag gillar fortfarande att laga mat och lagar gärna åt vänner och familj.

Och sen råkar vi veta att du är väldigt inbiten i Muay Thai.  

Ja det stämmer. Jag började med thaiboxning för lite mer än ett år sedan. Closers satt då på Holländargatan och bredvid oss låg Muay Thai-gymmet. Jag gick förbi där många gånger och tillslut slank jag in och testade en gång och blev helt fast. Förut har jag alltid hållit på med olika typer av gymträning och liknande men alltid tyckt att det är lite tråkigt, så jag behövde verkligen hitta det här för nu är träningen riktigt, riktigt kul. Det handlar inte ens om träning längre utan är bara fullt ut något jag gör för att det är roligt. Jag ska förhoppningsvis till Thailand och tävla i januari så håll tummarna för att det går vägen!

Det gör vi Hannes! Lycka till i Thailand och tack för pratstunden. Vill ni connecta med Hannes så gör ni det här via hans LinkedIn. 

By | 2019-07-30T14:47:13+00:00 november 29th, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

1 + 16 =