Misslyckande är endast feedback | En artikel av Joakim Hällström

Jag har länge tänkt att vi människor ofta har en dysfunktionell och svartvit syn på misslyckande. Vi har liksom satt upp en falsk dikotomi av misslyckande vs framgång som varandras motsatser, och väldigt många traskar runt och gör sitt yttersta för att undvika det förstnämnda och uppnå det sistnämnda. Men vad är innebörden av dessa ord egentligen?

Framgång skulle jag definiera enligt följande; ”skapandet av ett liv som har mer av det jag vill ha och mindre av det jag inte vill ha”. Framgång ser jag alltså som ett i högsta grad relativt begrepp. För en person kan framgång innebära att vara multimiljonär, för en annan kan det innebära att bo i en stuga i skogen och vara tillfreds med sig själv. Oavsett vilken definition av framgång som man har så är det en sak som är väldigt säker; Du behöver lära dig vad som fungerar respektive inte fungerar för just dig.

Och hur gör man detta? – Jo genom att prova en herrans massa grejer. Man behöver agera, experimentera, göra misstag och lära sig hur man blir framgångsrik inom många olika områden. Om din definition av framgång ”bara” är att t.ex. lyckas väl på jobbet så tar det ofta lång tid av enträget arbete, experimenterande, reflektion och feedback innan man knäckt ”koden” för den profession man har.

Om man ser på framgång på det här sättet så ser man snabbt att misslyckande är en oundviklig och oumbärlig del av processen när man strävar efter framgång inom något. Utan misslyckande så får man ingen feedback kring vad som inte fungerar. Utan felsteg missar vi ovärderliga läxor om hur vi tar rätt steg. I detta sken blir det tydligt att ”framgång” och ”misslyckande” inte är varandras motsatser och att dikotomin av ”framgång” vs ”misslyckande” är en kulturell myt. Snarare är det så att det är i princip omöjligt att undvika den ena och uppnå den andra.

Jag anser att det är klokare att se på ”framgång” och ”misslyckande” som oundvikliga Yin och Yang-aktiga komponenter i en lärandeprocess. De två är intrasslade i en ändlös dans och det är den växelvisa samverkan mellan dessa som möjliggör förfinandet av våra insatser i vår strävan efter att skapa mer av det vi trivs med och mindre av det vi kvävs av. Så var inte rädd att misslyckas – kom ihåg att det är nödvändig feedback, som må vara smärtsam emellanåt – men som trots allt ger oss möjligheten att utvecklas.

Jag tror att det viktigaste är att njuta av hela resan. Det finns ingen magisk destination som man anländer till för att därefter bli evigt lycklig och tillfredsställd. Livet har sina oundvikliga upp och nedgångar. Men blir vi skickliga på att leva så kan vi ta oss ann det mesta med en lekfull attityd utan en massa motstånd till det som är. Vi kan njuta av uppgångarna men också uppskatta och lära oss av nedgångarna och göra hela våran tillvaro till en uppåtgående spiral mot större utveckling och välmående.

Joakim Hällström
Head of Sales | Closers
joakim.hallstrom@closers.se
0709-796967

By | 2019-07-30T14:51:00+00:00 november 29th, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

5 × 2 =