Tilläggstjänster

Arbetsprov vid rekrytering – ett rättvist och reliabelt verktyg

Ett arbetsprov vid rekrytering är en effektiv metod för att bedöma en kandidats färdigheter och lämplighet för tjänsten. Tillsammans med djupintervjuer ger arbetsprov hög reliabilitet över kandidatens förmågor, styrkor och svagheter i förhållande till tjänsten. Closers kan hjälpa dig att testa dina slutkandidaters förmåga innan ni anställer.

Vässa er rekryteringsprocess genom arbetsprov

Nyckelpositioner inom sälj, marknad och management har ofta hög komplexitet där det behövs en väl avvägd balans mellan erfarenhet, förmågor och personliga egenskaper. Under en rekryteringsprocess kan intervjuer och referenser säga mycket om vad en person har gjort hittills under sin karriär, men hur kommer den här kandidaten att prestera i sin nya roll och på sin nya arbetsplats? Att låta kandidaterna utföra arbetsprover kopplade till den tjänst som ska tillsättas visar tydligare och mer rättvisande hur de faktiskt kommer att utföra jobbet under olika förutsättningar.

Arbetsprover under rekryteringsprocessen hjälper er som arbetsgivare att konkret kunna bedöma någons förmågor. Mycket av det som gör en bra säljare, exempelvis förmågan att uttrycka sig i tal och skrift, lyhördhet, förmågan att ställa rätt frågor, argumentationsteknik etc., är svårt att bedöma utifrån intervjuer. Ett väl anpassat arbetsprov visar bättre hur kandidaten skulle agera i en realistisk situation. Vilket leder till ett mer insiktsfullt och stabilare beslutsunderlag i rekryteringsprocessen.

Arbetsprover är även uppskattade bland kandidaterna. De vill helst bli bedömda för hur de faktiskt kommer att utföra sitt jobb. Många av dem känner också att de inte kan lyfta fram sin lämplighet för rollen utifrån hur de presterar under en anställningsintervju. Arbetsprover vid rekrytering ses därför som en mer rättvisande urvalsmetod av båda parter.

Så använder Closers arbetsprov vid rekrytering

Med ett arbetsprov hjälper vi på Closers er att skapa en fiktiv situation utifrån tilltänkt roll och sätter upp ett eller fler scenarion som kandidaten ska genomföra. Det här ger er som framtida arbetsgivare en god bild av hur en kandidat presterar under press, hanterar oförutsedda händelser, affärsförståelse, lösningsförmåga eller andra saker som ni har definierat som viktiga för att kunna lyckas i rollen.


Arbetsprovet är ett värdeskapande komplement till rekryteringsprocessen som inte bara leder er fram till rätt person för jobbet, utan som även hjälper er att utveckla den personens förmågor framöver. Ett arbetsprov med Closers ger er rekryteringsprocess ökad validitet och minskar risken för att ni anställer fel nyckelperson för rollen. Det ger dessutom ett mer effektivt beslutsunderlag och mindre risk för bias i slutprocessen.

Arbetsprover byggda utifrån vad som fungerar

Den process vi utgår ifrån när vi använder arbetsprover vid rekrytering är skapad utifrån empiri och kompetens inom försäljning, marknadsföring och ledarskap. Genom att anpassa arbetsprovet utifrån den kompetens ni vill bedöma så minskar risken för felrekrytering betydligt. Vår erfarenhet genom fler än 1000 genomförda rekryteringsuppdrag visar att arbetsprov är den metod som bäst predicerar framtida prestation.

Önskar ni genomföra ett arbetsprov när ni rekryterar nyckelpersoner med hjälp av Closers expertis inom området?

våra affärsområden

Över 1000 tillsatta positioner sedan 2012

Vi har rekryterat säljare, marknadsförare och ledare på olika nivåer inom SaaS, IT/Teknik, Finans, FMCG och Tillverkning.

Rekrytering säljare

Vi rekryterar marknadens främsta säljare och säljchefer inom B2B. Vi identifierar och rekryterar säljkompetens som får ditt företag att växa.

Rekrytering marknadsföring

Om du behöver stärka ditt marknadsteam hjälper vi dig att tillsätta marknadsförare och specialister som genererar fler leads till ditt företag. 

Chefsrekrytering

Vi headhuntar nyckelpersoner på ledningsnivå som skapar resultat. Vi erbjuder både rekrytering och interim.

Kandidat?

Är du nyfiken på nya utmaningar inom sälj, marknad och management? Anslut dig till Closers nätverk genom att registrera din profil.

Kontakta oss

Behöver ni förstärka er organisation?

Fyll i formuläret med dina uppgifter och information om hur vi kan hjälpa dig så kontaktar vi dig. 

tillsatta uppdrag

Våra senaste headhuntinguppdrag

1
1
Efecte
 • SaaS
 • Försäljning

Headhuntingbyrån CLOSERS har tillsatt positionen som Enterprise Account Executive till Efecte Plc!

Finska Efecte är ett internationellt växande SaaS-företag och det ledande europeiska alternativet till globala aktörer inom IT Service Management (ITSM) och Identity and Access Management (IAM). Efectes huvudkontor ligger i Finland och de har …
symplify
 • SaaS
 • Försäljning

Headhuntingbyrån CLOSERS har tillsatt positionen som Director of Customer Success till den svenska SaaS succén Symplify!

Symplify erbjuder ett komplett ekosystem av lösningar för kundengagemang som gör att du kan tolka och agera på varje signal som din kund ger dig. När du har koll på hur dina kunder beter sig kan du med hjälp av AI och maskininlärning bygga…
Consafe logistics
 • SaaS
 • Försäljning

Headhuntingbyrån CLOSERS har tillsatt positionen som Key Account Manager till Consafe Logistics Group!

Consafe Logistics är ett internationellt mjukvarubolag som revolutionerar lagerhanteringen. Med mer än 40 års erfarenhet av logistik och leveranskedjor utformar de produkter och mjukvaror som ökar din lönsamhet genom att göra lagerverksamhet…
Wellibites Closers
 • chefsrekrytering
 • Försäljning

Headhuntingbyrån CLOSERS har tillsatt positionen som Head of Export till Wellibites!

Wellibites är marknadsledande inom sockerfritt godis och har haft en raketutveckling sedan starten 2018, när grundaren, apotekaren och kostexperten Sara Serray tog fram ett nytt godis i sitt kök, som både smakar och gör gott. Sara känns igen…
Jetpak Group
 • chefsrekrytering
 • Försäljning

Headhuntingbyrån CLOSERS har tillsatt positionen som Sales Director till Jetpak Group!

I över 40 år har Jetpak varit snabbast och i tid. Jetpak erbjuder logistiklösningar där snabbhet är deras absolut främsta konkurrensfaktor. Varje enskild försändelse hanteras individuellt, och transporteras den absolut snabbaste vägen me…
Exopen
 • SaaS
 • chefsrekrytering
 • Försäljning
 • Headhunter: Robert Conzato & Fredrik Thulin

Headhuntingbyrån CLOSERS har tillsatt positionen som Head of Sales till Exopen!

Via Exopens användarvänliga molnbaserade plattform för FP&A med färdiga systemintegrationer till b.la. Visma, Fortnox, MS Busines Central kan bolag arbeta mer effektivt och datadrivet med sin budget, prognos och planering, göra sin finansiell…

Affärsområden

Vi kan headhunting inom sälj, marknadsföring och management

Rekrytering säljare

Vi rekryterar marknadens främsta säljare och säljchefer inom B2B. Vi identifierar och rekryterar säljkompetens som får ditt företag att växa.

marknadsavdelning

Rekrytering marknadsföring

Om du behöver stärka ditt marknadsteam hjälper vi dig att tillsätta marknadsförare och specialister som genererar fler leads till ditt företag.

Chefsrekrytering

Vi headhuntar nyckelpersoner på ledningsnivå som skapar resultat. Vi erbjuder både rekrytering och interim.