kunskapsbank

Hantera obeslutsamhet och stäng fler affärer

Att ställas inför en potentiell kund som tvekar är värre än möta en som nekar. Obeslutsamma kunder kan ta mycket av din tid och energi bara för att dra sig ur när affären närmar sig stängning. Ska du kunna bemöta den här tvekan på rätt sätt behöver du förstå hur du ska hantera obeslutsamhet som…

Inom försäljning är det värsta svaret du kan få från en potentiell kund inte ett ”Nej”. Det är ett ”Jag behöver fundera mer på det här”. Med ett nej vet du åtminstone att processen är över. När du möter tvekan och obeslutsamhet följer du troligtvis både regelboken och dina säljinstinkter och arbetar ännu hårdare för att övertyga din potentiella kund. Bara för att se kunden backa ut i sista stund efter att du har lagt ned mycket tid på att vända obeslutsamhet till köpbeslut.

Ska du kunna bemöta den obeslutsamhet du stöter på hos dina potentiella kunder behöver du förstå vad den beror på. Dagens kunder befinner sig i en osäker position och vill undvika misstag till varje pris. Ska du kunna göra dem trygga nog att ta ett köpbeslut behöver du använda andra strategier. Så här lyckas du med att sälja till oroliga och tveksamma kunder.

Bättre att inte ta något beslut alls än att ta fel beslut – varför kunderna tvekar

Varför tvekar en kund? Om det inte rör sig om ett definitivt och välmotiverat nej så måste det handla om att det behövs fler argument och mer information. Eller hur? Det är den traditionella reaktionen när säljare stöter på obeslutsamhet. Den potentiella kunden tvekar för att den är bekväm med sitt nuläge, så nästa steg är att informera om vad kunden riskerar att missa. Visa på ROI, lyft fram mer fakta, demonstrera tillval och versioner, tryck på angelägenhet och på riskerna med att inte agera m.m. Men i dagens osäkra klimat är det troligare att obeslutsamheten beror på rädslan att göra ett misstag. Och du kan inte argumentera med FOMO (Fear Of Missing Out) när en tvekan grundas i FOMU (Fear Of Messing Up).

Entreprenörerna och affärsförfattarna Matt Dixon och Ted McKenna har analyserat det här fenomenet i sin bok The JOLT Effect. De har granskat över 2,5 miljoner säljsamtal för att se varför kunderna tvekar och eventuellt säger nej trots goda säljargument. Den vanligaste orsaken (56 %) var obeslutsamhet grundad i rädslan att ta fel beslut. Det upplevdes som tryggare att inte göra någonting alls än att riskera ett felköp.

I en ostabil omvärld med en osäker ekonomi, och med en snabbrörlig marknad där teknik och beteenden förändras blixtsnabbt, drar sig beslutsfattare för att satsa på någonting nytt. De känner sig kanske inte trygga med sitt nuläge, men de är ännu räddare för att ta ett köpbeslut som visar sig vara ett misstag. Att bearbeta någon som redan känner sig osäker genom att öka deras rädsla för att missa ett bra erbjudande är helt fel taktik. Det ökar istället bara deras otrygghet och oro över att ta fel beslut. Den här formen av obeslutsamhet kräver andra strategier.

Börja med att förstå kundens tveksamhet

Det är svårt för säljare att förstå vad obeslutsamhet beror på. Inte minst för att en rädslostyrd tvekan är en djupt personlig känsla. De flesta kunder är inte ens medvetna om att de begränsas av den rädslan, och vet de om den så kommer de inte att ta upp den under ett säljsamtal. Det är enklare att säga att ”Vi har det bra som det är” än att erkänna att ”Jag är rädd för att göra ett misstag som kan påverka både min och företagets framtid.”

Att ladda säljkanonen med mer information och fler argument i det läget överväldigar bara den potentiella kunden och ökar osäkerheten. Vilket stärker känslan av att det är tryggare att inte agera. Här går det inte att använda säljtaktiken att trycka på rädslan för vad som kan hända om kunden inte köper. Det behövs en strategi som bygger på att minska rädslan för att köpa. Var extra lyhörd med tveksamma kunder. Visa empati och undersök deras situation. Pressa eller överväldiga inte en otrygg beslutsfattare. Skapa istället ett lugn och en trygghet som minskar deras oro. Det hjälper dig att nå fram.

Förenkla för de otrygga kunderna

Ett traditionellt säljargument är att visa på alla anpassningsmöjligheter. Om en kund verkar osäker, varför inte lyfta fram alla integrationer och kundanpassningar ni kan göra? Ös på med fler alternativ och möjligheter för att peppa fram ett köpbeslut. Men en otrygg kund blir bara mer obeslutsam när den överväldigas av ännu mer att ta ställning till. I dess ögon ökar bara risken att göra fel val.

Här är det är en smartare strategi att guida den tveksamma potentiella kunden mot rätt val. Ha en djup och lyhörd konversation som hjälper dig att förstå i detalj vad det är de behöver. Ta fram ett kundanpassat paket som tillgodoser just de behoven. Du kan också lyfta fram populära och beprövade alternativ som har fungerat för andra kunder i samma situation. Forskning har visat att ju fler alternativ vi har, desto fler blir också möjligheterna att ångra valet vi gör. När du förenklar alternativen för den obeslutsamma kunden dämpar du rädslan för att göra ett misstag. Med den ökade tryggheten ökar också dina chanser att stänga affären. Att du visar en förståelse för kundens situation och behov gör dig dessutom till en kunnig och empatisk samarbetspartner och bäddar för en långsiktig affärsrelation.

Minimera den upplevda risken

När den potentiella kundens fokus ligger på allt som kan gå fel i stället för vad som kan bli bättre behöver du rensa bort det som upplevs som en risk. Ska du kunna komma vidare i ert samtal behöver du försäkra kunden om att affären inte kommer att sluta i problem. Det kan handla om allt från fria prövoperioder till utökade garantier. Beroende på vem kunden är kan du använda dig av följande strategier för att lindra oron att affären kan bli ett misstag.

  • Skräddarsydda avtal med undantagsklausuler som tar hänsyn till de faktorer som gör kunden osäker. Det ska finnas en försäkran att kunden inte är fastlåst när avtalet väl är påskrivet.
  • Peka på det framtidssäkra och skalbara. Lyft fram att det du säljer kan hänga med i alla kommande förändringar kunden kan ställas inför.
  • Ha en tydlig och omfattande onboarding som hjälper kunden med implementationen. Bara att ni är där och stöttar när det är dags att börja använda produkten eller tjänsten skapar förtroende och trygghet.
  • Skapa forum där kunderna kan mötas och diskutera sina problem och sin oro. Till exempel onlinediskussioner, webbinarier, fysiska träffar m.m. Obeslutsamhet som grundas i rädsla behöver närmast terapiliknande metoder för att kunna vändas till trygghet.
  • Fortsätt att ha en nära relation efter köpet och ge en god kundsupport. När du fortsätter att lyssna på dina kunder och ge dem det stöd de behöver på lång sikt bygger du upp ett värdefullt förtroende. Det visar framtida obeslutsamma köpare att du bryr dig om mer än att bara stänga affären så fort som möjligt. Bygg ett starkt förtroendekapital, för det är hårdvaluta när du tänker göra affärer med otrygga köpare.

Closers rekryterar högpresterande säljare och säljledare som kan hantera obeslutsamma kunder och andra utmaningar. Behöver ni också bygga eller stärka er säljorganisation? Ta kontakt med oss så hör vi av oss!

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
Fractional leadership and interim management
  • Uncategorized
Den växande trenden inom interim management: Fractional Leadership

Under de senaste åren har Fractional Leadership, fraktionellt ledarskap, blivit en alltmer populär lösning för startups och mindre företag som söker högkvalitativt ledarskap utan att ta sig an de höga kostnader det innebär att anställa C-suite-ledare på heltid. Denna modell erbjuder en flexibel och kostnadseffektiv lösning som tidigare var reserverad för storbolag, men som nu blir tillgänglig för mindre bolag, startups och entreprenörer.

Läs mer
  • Sälj
Säljchefens främsta utmaningar

I en volatil, och ibland till och med oberäknelig, affärsvärld står säljchefer inför en rad utmaningar som kräver både skicklighet och anpassningsförmåga. Att leda ett framgångsrikt säljteam handlar inte bara om att sätta mål och följa upp resultat. Moderna säljchefer måste navigera genom komplexa marknadsförhållanden, hantera teknologiska förändringar och samtidigt utveckla sina team (och sig själva) för att möta kundernas ständigt växlande behov. I denna artikel utforskar vi de främsta utmaningarna som dagens säljchefer står inför, med särskilt fokus på utveckling av säljchefsrollen.

Läs mer
Rekrytera säljare
  • Uncategorized
Så säkrar du som säljchef att du lyckas behålla dina toppsäljare

Som säljchef står du inför en kritisk utmaning – att behålla dina bästa säljare. I en värld där talang är en het handelsvara, är det avgörande att utveckla effektiva strategier för att hålla kvar dina toppsäljare och säkerställa långsiktig framgång för ditt team och företag. Begreppet ”job shopping” används allt oftare för att beskriva hur talanger navigerar bland olika företag, på jakt efter de bästa möjligheterna. Detta ställer högre krav på arbetsgivare att differentiera sig och erbjuda en attraktiv arbetsmiljö.

Läs mer
  • Uncategorized
Hyra in säljare – framtiden för en volatil affärsvärld

Affärerna kan snabbt skifta, det har många bolag fått erfara, särskilt efter pandemin och i efterföljande lågkonjunktur. Men lika snabbt som det dalar kan det vända och plötsligt står man där med en knaper säljstyrka i förhållande till marknadens törstade efterfrågan. Att då kunna använda sig av en konsultlösning för säljare, att helt enkelt hyra in säljare, kan vara ett genidrag av anledningar som vi här kommer att gå igenom.

Läs mer
  • Uncategorized
Closers exklusiv partner till Promas Sales Academy 2025 

Closers, en av Sveriges ledande aktörer inom headhunting och interim uthyrning av högpresterande säljare, har ingått ett exklusivt samarbete med Promas Sverige för att tillsätta säljare till deras nylanserade satsning Promas Sales Academy. Detta 9-månadersprogram fokuserar på att utveckla framtidens stjärnsäljare inom konsultativ och värdebaserad B2B-försäljning i syfte att driva Promas tillväxt kommande år.

Läs mer
  • Uncategorized
Boosta produktiviteten i hybrida säljteam

I den första delen av vår serie om hybrida säljteam diskuterade vi grunderna för att skapa och leda effektiva team. I den här delen ska vi fokusera på hur man kan maximera produktiviteten i dessa team och ge konkreta strategier för dig som säljchef att implementera.

Läs mer