kunskapsbank

EKEN Financings unika idé fick toppkandidaterna att våga bryta upp från sina trygga tjänster

Hur lyckas ett startup-bolag med en ny och unik affärsidé attrahera den speciella kompetens som krävs för att lyfta? EKEN Financing erbjuder bolag att investera i högkvalitativa kolkrediter i svensk skog med omedelbar klimateffekt. En tjänst som kräver en unik affärskompetens där både skogskunskaper, trovärdighet och entreprenörskap väger tungt. Med Closers hjälp lyckades EKEN Financing inte bara hitta precis rätt kandidater. De lyckades även attrahera dem att gå från trygga anställningar till att våga ta sig an en startup med alla risker det kan innebära. Så här gick det till.

Önskemålet: Affärsfokuserade visionärer som vågar ta steget mot någonting helt nytt

EKEN Financing är en unik organisation i skärningspunkten mellan skogsindustri, finans, klimatvetenskap och företag som vill få ned sitt klimatavtryck. Bolagets affärsidé ligger i framkanten av nya värdeskapande affärsmodeller inom skogsnäringen. Deras marknadsbaserade lösning erbjuder företag anslutna till Science Based Targets initiative (SBTi) möjlighet att investera i certifierade svenska kolkrediter med omedelbar klimatpåverkan, där intäkterna används till att ersätta skogsägare för att skjuta upp avverkningar och våga investera i att förbättra skogsbruket. 

För grundarna Kasper Bengtsson och Erik Ottoson stod det klart att de snabbt behövde få in rätt nyckelkompetenser för att kommersialisera bolaget och börja bygga långsiktiga samarbeten med kunderna. Erik, som är VD för EKEN Financing, uttrycker det så här: ”För att komma i gång rent praktiskt med vår idé behövde vi kandidater som har skogskompetens, försäljningserfarenhet och entreprenörskänsla. Då det är roller som kräver mycket erfarenhet och kompetens handlade det om yrkeserfarna kandidater som även hade modet och nyfikenheten att ge sig ut på en ny resa.”

Efter att ha insett att de saknade både tid och kunskap att utföra rekryteringen själva, letade EKEN Financing efter en rekryteringsbyrå som förstår utmaningen för mindre bolag och uppsökande mot kandidatmarknaden. Att valet föll på Closers motiverar Erik så här: ”Closers är inriktade mot försäljning och även mot innovativa företag av vår storlek och i vår situation. Vi pratade med Jonas Eriksson som är senior konsult och headhunter på Closers. Han hade en förståelse för våra behov som andra rekryteringskonsulter vi mött inte hade. Vi kom i gång direkt och han presenterade kvalificerade kandidater som matchade kravprofilen.”

Utifrån de utvalda kandidaterna kunde EKEN Financing snart anställa Mårten Mattsson som Forest Lead och Per Forssberg som Sales Lead. Kompetenta och erfarna personer som blev så intresserade av EKENs unika idé att de båda vågade lämna sina trygga fasta anställningar för att revolutionera skogsindustrin och inleda ett skifte i branschen.

En möjlighet att bidra, utmana branschen och göra skillnad

EKEN Financing är det första bolaget i Sverige som erbjuder bolag anslutna till SBTi att investera i projekt som möjliggör att svensk avverkningsmogen skog får växa längre. En unik tjänst som kräver unika egenskaper i sin försäljning. ”Vi har en tydlig målgrupp där det krävs ordning och reda, trygghet och trovärdighet. Det handlar om långa avtal med kund och minst 30-åriga skogsaffärer.” säger Erik. ”I vår kravprofil sökte vi efter visionärer med skogskompetens som kan driva långsiktiga affärer mot väldigt kompetenta köpare.”

Ett inte helt enkelt uppdrag. Trots det lyckades Closers hitta just de nyckelspelare som EKEN behövde.

En av dessa visionärer är Mårten Mattsson som rekryterades för tjänsten Forest Lead. Mårten har ett långt yrkesliv inom skogsbranschen bakom sig. Hos Mellanskog har Mårten arbetat med allt från rådgivning och virkesaffärer till att vara virkesområdeschef för hela Uppland och senare ansvarig för Mellanskogs försäljning av timmer till sågverken. Mårten var till att börja med inte inne på att bryta upp från sin dåvarande position, men EKENs affärsidé i kombination med Closers uppvaktning fick honom att tänka om. ”Jag hade inga tankar på att byta jobb, men det kostar ingenting att lyssna så jag gick med på att träffa först Jonas sen Erik och Kasper på EKEN. Då såg jag att det här var någonting spännande och en möjlighet att få göra mitt jobb på ett annat sätt. Att kunna arbeta mer offensivt kring de stora problem vi står inför i stället för att vara defensiv som i mina tidigare roller. Det var många pusselbitar som föll på plats, även privat, och till slut kom jag fram till att det var rätt tillfälle att anta utmaningen. Jag fick ett stort förtroende för Erik och Kasper och deras affärsidé. Jag kände snabbt att här kan jag bidra med min vana att göra affärer med skogsägare av alla storlekar och få saker att hända med en gång. Jag har bara jobbat några månader, men det känns som om jag har varit med mycket längre.” säger Mårten engagerat.

Per Forssberg gjorde en liknande resa. Med en lång yrkeserfarenhet från bankvärlden där han under många år arbetat med bland annat finansiell rådgivning och varit Senior Account Manager valde han att våga gå från sin trygga position som affärsrådgivare för skog och lantbruk på Handelsbanken till att bli Sales Lead hos EKEN Financing. ”Jag var inte inställd på att byta jobb men Jonas på Closers kontaktade mig om uppdraget som jag fann intresse i och kunde bidra. Efter att ha träffat Erik och Kasper på EKEN bestämde jag mig på stående fot för att jag var intresserad av arbetsbeskrivningen och företaget. Jag har alltid haft en passion för skog, och med min ekonomiska bakgrund kan jag nu arbeta med att hjälpa skog att växa och företag att bli klimatneutrala. Eken är ett otroligt intressant företag med en mycket intressant affärsidé. Jag tycker att rollen som Sales Lead är spännande och har roliga utmaningar. Jag ser verkligen fram mot denna resa.” säger Per.

Ärlighet och fingertoppskänsla i rekryteringsprocessen

Erik Ottoson på EKEN är medveten om utmaningen i att lämna en trygg position i en traditionell miljö, till att gå till en liten organisation med nya idéer. ”Det blir en läroresa. Det är en ny marknad och tjänsten vi erbjuder är en ny verklighet. Köpsituationen är ny. Det är ingen enkel resa att börja göra nya saker, men det är väldigt häftigt att få vara med om.” säger han.

Erik är också på det klara med att han inte kunnat hitta rätt kandidater på egen hand. ”På kundsidan är det en ny marknad och en komplex process. Det viktigaste var att det blev kandidater som kunde ge trovärdighet mot kundsidan. Vi hade inte kunnat nå eller attrahera de här kandidaterna själva och den här typ av kandidater söker sällan eller aldrig aktivt nytt jobb. Vi hade inte en chans att göra det som Closers har gjort åt oss. Det är väldigt bra jobbat av dem.” Erik uppskattar också ärligheten i processen med Closers: ”När jag ville agera på ett sätt som inte skulle ha gynnat processen var Jonas tydlig med det, samt öppen om hur han hade tänkt och varför. Han hade fingertoppskänsla för hur han skulle hantera mig som beställare” skrattar Erik.

Även Per och Mårten är väldigt nöjda med processen och hur Closers höll kontakten med dem. ”Jonas på Closers har haft bra fingertoppskänsla att hålla mig varm. Det kan vara svårt för en arbetsgivare att hålla ett antal väntande kandidater varma samtidigt som man ska sköta sin verksamhet. Det kan gå flera veckor och då kallnar kandidaterna. Jag hade förmodligen kallnat om inte Jonas hade hållit kontakten som han gjorde. Det var han väldigt bra på. Den förmågan har jag inte stött på hos några andra rekryterare.” säger Mårten. Kontakten med Closers var även avgörande för att Mårten skulle våga ta steget och pröva någonting nytt: ”Jag kände att Jonas var genuint angelägen om att det skulle bli bra för mig. Han jobbade inte bara för att Eken skulle få en bra kandidat.” Per håller med: ”Under hela processen från första approach till signering har jag haft tät dialog med Jonas och alltid känt att jag vet var i stegen jag befunnit mig.”

Jonas Eriksson, ansvarig Headhunter inom Greentech menar att EKEN Financing med sin unika idé är en helt rätt kund för Closers. ”Med god erfarenhet, kunskap och förståelse för Greentech-marknaden ser vi att EKEN Financing erbjuder en unik lösning och står för något av ett paradigmskifte på marknaden och därför kommer att bli en avgörande partner för företag anslutna till SBTi (Science Based Target iniative) och för skogsägare.” Jonas ser också att EKEN Financing kommer att spela en viktig roll i den gröna omställningen och för framtida generationer. ”Det är ett nöje och privilegium att få vara en del av Ekens framtida resa och det är med stolthet som vi representerar EKEN som bolag” menar Jonas.

För EKEN Financing är det här bara början. Med kombinationen av erfarenheter från traditionell kompetent skogsverksamhet och entreprenörskap är bolaget nu redo att gasa på och växa. En tillväxtresa där Closers kan fortsätta att hjälpa till. ”Closers är ett bollplank för framtiden där vi får feedback på våra tankar” säger Erik, ”Vi är ett bolag som kommer att växa. Nu vet Closers vilka vi är och vad vi behöver. När vi är redo att gasa så har vi redan en partner med en process för att få in rätt kompetens. Det gör oss snabbfotade och vi kan komma till skott snabbt” säger han.

Erik påpekar även hur viktigt det är med ett kompetensflöde mellan det traditionella och det nya i dessa tider: ”Vi befinner oss i en väldigt föränderlig värld. Det är viktigt att det finns ett fungerande kompetensflöde mellan de etablerade befintliga industrierna och det nya som kommer. Vi är tacksamma för att Closers har hjälpt oss med det.”

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
EKEN Financing
 • Closers
 • Headhunting
 • Rekrytering
EKEN Financings unika idé fick toppkandidaterna att våga bryta upp från sina trygga tjänster

Hur lyckas ett startup-bolag med en ny och unik affärsidé attrahera den speciella kompetens som krävs för att lyfta? EKEN Financing erbjuder bolag att investera i högkvalitativa kolkrediter i svensk skog med omedelbar klimateffekt. En tjänst som kräver en unik affärskompetens där både skogskunskaper, trovärdighet och entreprenörskap väger tungt. Med Closers hjälp lyckades EKEN Financing inte bara hitta precis rätt kandidater. De lyckades även attrahera dem att gå från trygga anställningar till att våga ta sig an en startup med alla risker det kan innebära. Så här gick det till.

Läs mer
Kvinnlig säljare som håller i iphone
 • Closers
 • Säljare
Tiden som säljaren pratar som framgångsfaktor

Tala är silver, tiga är guld. I varje fall när det kommer till säljsamtal. Undersökningar visar att de bäst presterande säljarna medvetet lyssnar mer än de pratar. Det hjälper dem både att bygga upp en god relation samtidigt som de förstår kunden bättre. Här får du veta mer om hur aktivt lyssnande och 53:47 regeln hjälper dig till lyckade och effektiva säljsamtal, som kan leda till konvertering och fler affärer.

Läs mer
AI och sälj
 • Closers
 • Säljare
Framtidens försäljning: Hur påverkar AI säljarens roll och framgång

AI blir allt vanligare inom affärsvärlden, men hur påverkar tekniken försäljningen? Vilka möjligheter får säljarna, och vilka fallgropar kan dyka upp på vägen? Så här kan du som säljare använda AI för att bli mer produktiv, få bättre leads och planera bättre, utan att förlora den mänskliga kontakten.

Läs mer
En kvinnlig interim VD framför whiteboard
 • Chefsrekrytering
 • Closers
 • Interim
Fördelarna med en interim VD

Vad gör en VD och när bör ett företag tillsätta en interim VD för ett chefsuppdrag? I den här artikeln tittar vi på omfattningen av VD-rollen och varför en interim VD kan vara en strategisk lösning för företag i förändring.

Läs mer
Demand generation team
 • Closers
 • Marknadsföring
Demand generation – de nya rollerna i marknadsteamet

För att kunna fånga dagens medvetna köpare så tidigt som möjligt, behöver marknad kunna skapa medvetenhet och efterfrågan genom hela köpresan. Demand generation är marknadsteamets nya roll som är med under hela cykeln och som använder olika metoder för att driva både intresse och tillväxt. Så här fungerar den nya rollen, och så vet du om det är vad du behöver för att få fler affärer.

Läs mer
Referenscase
 • Closers
 • Säljare
Så använder du referenscase för att vinna fler affärer

Genom att visa upp hur du har hjälpt andra kunder kan du skapa trovärdighet och trygghet när du säljer. Samtidigt krävs en väl genomtänkt strategi för att använda referenscase på ett framgångsrikt sätt. Här är de do’s and don’ts du behöver ha i bakhuvudet när du säljer med hjälp av case.

Läs mer