kunskapsbank

5 tips till dig som nybliven interimschef

Ny på jobbet som interimschef? Då står du inför andra utmaningar och förutsättningar än om det hade gällt en traditionell ledarskapsroll. Ska du kunna lyckas i ditt uppdrag behöver du kunna prioritera, kommunicera, planera och skapa relationer på ett annat sätt. Här är tipsen som hjälper dig att lyckas som nybliven interimschef!

Som interimschef jobbar du inte som andra ledare. Du står inför andra utmaningar och förutsättningar. Ofta behöver du uppnå specifika mål inom en viss tidsperiod. Du får heller ingen smekmånad där du kan lära känna din nya arbetsplats innan du sätter igång på allvar. För att kunna lyckas som nybliven interimschef behöver du därför använda andra strategier och egenskaper. Här är fem professionella tips som hjälper dig att bli så framgångsrik som möjligt i din roll som tillfällig interimsledare.

Så skiljer sig en interimschef från andra ledare

När du går in som en interimschef i en organisation så är du ett tillfälligt ledarskap på besök. Du har blivit anlitad just därför att du har en förmåga att lösa specifika problem under en begränsad tid. Kanske är det för att hålla verksamheten igång medan rekryteringen av en ny permanent chef pågår. Eller så har du blivit anlitad för att driva ett förändringsarbete, hantera en specifik utmaning, eller för att du har en expertis som krävs för en viss uppgift.

Den främsta skillnaden mellan en traditionell chef och dig som interimschef är att du inte jobbar lika långsiktigt. Du har inte en arbetsbeskrivning eller någon lång resa framför dig. Du är där för att leverera överenskomna resultat under en satt tidsram. Därför behöver du arbeta snabbt, fokuserat och självständigt. Du behöver planera dina strategier och ha ett annat, mer konsultartat, ledarskap jämfört med mer permanenta ledare.

Du kan läsa mer om vilka egenskaper och strategier som är viktiga för att lyckas i din roll som interimschef i vår artikel ”Vilka egenskaper söker företag hos en interimschef?

Tips 1: Lyssna och lär

Som interimschef har du en väldigt kort startsträcka. För att få en smidig start behöver du därför sätta dig in i verksamheten så fort som möjligt. Du behöver ta reda på organisationens struktur, processer och mål. Hur företagskulturen ser ut, hur medarbetarna tänker och agerar samt vilket stöd de behöver. Det här tar du reda på genom att prata med människorna i verksamheten. Framför allt genom att ställa frågor och noga lyssna på de som svarar på dem. Det kommer att ge dig de viktiga insikter du behöver för att lyckas i ditt uppdrag.

Att vara nyfiken och lyhörd har en annan fördel. Du är ett nytt ansikte och du kommer att börja leda och förändra så snart du börjar ditt uppdrag. Ska du kunna få med dig medarbetarna behöver de se att du bryr dig om dem, deras åsikter och hur de arbetar. När du lyssnar på dem och respekterar deras erfarenhet skapar du ett mycket värdefullt förtroende på kort tid.

Tips 2: Ge och kräv tydlighet

En av de vanligaste fallgroparna när det kommer till interimsuppdrag är otydlighet. Det är inte ovanligt att uppdragsgivaren är otydlig med vad uppdraget går ut på. Men det händer också att interimschefen själv är vag om uppdraget och målet med det inför medarbetarna. Börja med att klargöra din uppdragsbeskrivning. Exakt vad är du där för att lösa? Vilka mål har du och vad faller inom ditt ansvar? Hur prioriteras målen? Vilka förväntningar har uppdragsgivaren på dig? Finns det någonting du behöver känna till för att lyckas med ditt uppdrag? När du har en tydlig bild kan du fokusera på vad du behöver göra för att lyckas.

Det är lika viktigt att du är tydlig med vad du är där för att åstadkomma. Sätt tydliga och mätbara mål. Kommunicera dina strategier för att nå dem. Ska du kunna engagera medarbetarna i ditt uppdrag behöver de förstå varför du är där och hur ni alla vinner på att samarbeta för att nå målen.

Tips 3: Bygg relationer

Uppdraget som interimschef kan verka som en enmansshow. Du är trots allt där för att lösa en specifik uppgift, inte för att bli inblandad i kontorspolitik eller komma överens med alla. Men oavsett om ditt uppdrag går ut på att vara en tillfällig ledarskapslösning eller på att genomföra ett specifikt projekt så behöver du ha med dig både ledning och medarbetare på den resan. Jämfört med en traditionell chef kommer du inte att ha lika mycket tid på dig att bygga upp relationer och förtroende. Därför behöver du satsa hårdare på att vara lyhörd och tillgänglig. Visa förståelse och respekt för alla i verksamheten. Det kommer att underlätta ditt uppdrag, och göra det mycket roligare.

Tips 4: Var flexibel och öppen för förändringar

Bara för att du har en tydlig uppdragsbeskrivning betyder inte det att du har klar sikt hela vägen fram till mål. Interimsuppdrag stöter ofta på oväntade utmaningar och behov. Du kan behöva anpassa dina strategier för att kunna uppnå vad du är där för att göra. Förmågan att snabbt rätta sig efter ändrade förutsättningar är en av de viktigaste egenskaperna du kan ha som interimschef. Har du lätt för att justera ditt förhållningssätt går det också lättare att nå målet med ditt uppdrag. Oavsett hur krokig vägen dit är.

Flexibilitet är även viktigt för att du ska kunna lyckas i din karriär som interimschef. Varje nytt uppdrag innebär nya förutsättningar, nya människor och en ny företagskultur. Du har din erfarenhet att luta dig emot, men det är din förmåga till öppenhet och anpassning som gör att du lyckas med varje nytt uppdrag.

Tips 5: Prioritera vad som är viktigast i ditt uppdrag

Förmågan att hantera förändringar innebär också att du hela tiden behöver vara på det klara med vad som är kärnan i ditt uppdrag. När du börjar kan det vara så att verkligheten inte ser ut som förutsättningarna verkade när du accepterade uppdraget. Eller så kanske du blir uppfattad som en allmän resurs och får saker på ditt bord som inte ingår i uppdragsbeskrivningen. Vad som än händer så har du ett tydligt mål och en begränsad tid att nå det. Det kräver att du jobbar så begränsat och effektivt som möjligt. Fokusera på vad som är viktigast för att lyckas. Sätt tydliga gränser för vad dina uppgifter och ansvarsområden är. Var också tydlig med vad du behöver för att uppnå uppdragets mål. Saknas det tid och resurser, eller om förutsättningarna ändrats, behöver du prata med uppdragsgivaren om hur ni ska hantera det.  

Bonustips

  • Gör research om organisationen innan du börjar. Ta reda på så mycket som möjligt om verksamheten och vad den går igenom. Läs på om kulturen, visionerna och utmaningarna. Då har du redan lagt en grund när du börjar.
  • Var öppen för input och feedback från medarbetarna. De är experter på hur det fungerar i verksamheten och kan hjälpa dig att lyckas med ditt uppdrag.
  • Lämna egot vid dörren. Ja, du är anlitad för din unika expertis och erfarenhet, men ödmjukhet är den snabbaste vägen till förtroende och samverkan.
  • Var optimistisk och sprid entusiasm. Du är en ny och tillfällig ledare, och kanske är ditt uppdrag att genomföra en större förändring. Det skapar lätt oro och osäkerhet. Om du gör ditt jobb med passion och glädje smittar det lätt av sig och omvandlar oron till entusiasm.

Closers är specialister på rekrytering av interimschefer inom sälj och marknad. Oavsett vilka utmaningar din verksamhet står inför så kan vi identifiera den interimsledare du behöver för uppdraget. Ta kontakt med oss på Closers!

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
  • Sälj
Säljchefens främsta utmaningar

I en volatil, och ibland till och med oberäknelig, affärsvärld står säljchefer inför en rad utmaningar som kräver både skicklighet och anpassningsförmåga. Att leda ett framgångsrikt säljteam handlar inte bara om att sätta mål och följa upp resultat. Moderna säljchefer måste navigera genom komplexa marknadsförhållanden, hantera teknologiska förändringar och samtidigt utveckla sina team (och sig själva) för att möta kundernas ständigt växlande behov. I denna artikel utforskar vi de främsta utmaningarna som dagens säljchefer står inför, med särskilt fokus på utveckling av säljchefsrollen.

Läs mer
Rekrytera säljare
  • Uncategorized
Så säkrar du som säljchef att du lyckas behålla dina toppsäljare

Som säljchef står du inför en kritisk utmaning – att behålla dina bästa säljare. I en värld där talang är en het handelsvara, är det avgörande att utveckla effektiva strategier för att hålla kvar dina toppsäljare och säkerställa långsiktig framgång för ditt team och företag. Begreppet ”job shopping” används allt oftare för att beskriva hur talanger navigerar bland olika företag, på jakt efter de bästa möjligheterna. Detta ställer högre krav på arbetsgivare att differentiera sig och erbjuda en attraktiv arbetsmiljö.

Läs mer
  • Uncategorized
Hyra in säljare – framtiden för en volatil affärsvärld

Affärerna kan snabbt skifta, det har många bolag fått erfara, särskilt efter pandemin och i efterföljande lågkonjunktur. Men lika snabbt som det dalar kan det vända och plötsligt står man där med en knaper säljstyrka i förhållande till marknadens törstade efterfrågan. Att då kunna använda sig av en konsultlösning för säljare, att helt enkelt hyra in säljare, kan vara ett genidrag av anledningar som vi här kommer att gå igenom.

Läs mer
  • Uncategorized
Closers exklusiv partner till Promas Sales Academy 2025 

Closers, en av Sveriges ledande aktörer inom headhunting och interim uthyrning av högpresterande säljare, har ingått ett exklusivt samarbete med Promas Sverige för att tillsätta säljare till deras nylanserade satsning Promas Sales Academy. Detta 9-månadersprogram fokuserar på att utveckla framtidens stjärnsäljare inom konsultativ och värdebaserad B2B-försäljning i syfte att driva Promas tillväxt kommande år.

Läs mer
  • Uncategorized
Boosta produktiviteten i hybrida säljteam

I den första delen av vår serie om hybrida säljteam diskuterade vi grunderna för att skapa och leda effektiva team. I den här delen ska vi fokusera på hur man kan maximera produktiviteten i dessa team och ge konkreta strategier för dig som säljchef att implementera.

Läs mer
  • Uncategorized
Vad är hybrida säljteam? Allt du behöver veta.

Begreppet ”hybrida säljteam” har blivit alltmer relevant för dig som säljchef att hålla dig á jour med, om du vill attrahera och behålla säljtalanger. Men vad innebär det egentligen och hur kan det påverka din organisations försäljning? I den här artikeln dyker vi djupare in i konceptet hybrida säljteam och undersöker fördelar, utmaningar, best practise och framtiden för arbetsmodellen.

Läs mer