kunskapsbank

Framgångsrik employee advocacy: Ta vara på era medarbetares engagemang i den digitala världen

Mycket av ett företags varumärkesbyggande, från försäljning till rekrytering, sker online och i sociala medier. Därför finns det god anledning att involvera alla medarbetare i det arbetet på ett naturligt sätt. Employee advocacy bygger på att uppmuntra de anställda att engagera sig i företagets digitala närvaro med egna inlägg. Inte minst för att en medarbetares inlägg når mycket längre och har högre trovärdighet jämfört med företagets egna inlägg. Skapa en employee advocacy-strategi som leder till en förbättrad marknadsföring, ökar er försäljning och underlättar rekrytering av de bästa kandidaterna. Så här gör ni.

Med employee advocacy kan ni ta vara på en av de starkaste krafter ett företag har: Medarbetares engagemang. Företagets personal delar ofta redan med sig om sitt arbete online. Att organisera deras digitala aktiviteter i en employee advocacy-strategi kan bidra till flera fördelar för organisationen. Det kan stärka ert varumärke, generera bättre leads, öka er försäljning, attrahera topptalanger och höja er trovärdighet. Som bonus kommer medarbetaren öka sina chanser till utökade nätverk och stärkt professionellt rykte.

Här är de många fördelarna som kan länkas till att arbeta med employee advocacy. Och så här kommer ni i gång med att driva era medarbetares digitala engagemang.

Vad menas med employee advocacy? 

Employee advocacy är när ett företags medarbetare är aktiva online och bidrar till att själva lyfta fram positivt jobbrelaterat innehåll. Det kan till exempel göras via inlägg på sociala medier som LinkedIn, Facebook eller TikTok. Vad som skiljer employee advocacy från företagens egna online-engagemang är källan. Budskapen kommer inifrån företaget, i form av de anställdas egna genuina röster. Och jämfört med företagets digitala aktiviteter ger de anställdas engagemang mer tyngd – från högre trovärdighet till större räckvidd.

Det här medarbetarengagemanget online kan ta många olika former:

  • Dela företagets inlägg och kampanjer till sina egna nätverk. Som de är eller med egna kommentarer.
  • Visa hur det är att arbeta åt företaget ur ett insideperspektiv. Att till exempel dela med sig av aktuella projekt, nya kollegor, framgångar, insikter eller bara en vanlig dag på jobbet.
  • Rekommendera företagets lösningar till sina närstående och vänner.
  • Sprida varumärket genom att bära eller visa upp företagets profilkläder och profilprodukter i inlägg online.
  • Lyfta fram företagskulturen. Till exempel hur medarbetarna motiveras, utvecklas och belönas på jobbet. Dela de roliga och lärorika aktiviteter som höjer arbetsglädjen och får varje anställd att växa. 

De många vinsterna med employee advocacy 

Organisationer som har en employee advocacy-strategi har insett att de har mycket att vinna på att uppmuntra sina medarbetare att dela innehåll på ett naturligt sätt. De främsta vinsterna ligger i att strategin bidrar till ökad räckvidd och högre trovärdighet. Enligt LinkedIns undersökningar kring employee advocacy är det i snitt runt 3% av de anställda som aktivt delar innehåll om sitt företag. Och de delningarna ligger bakom en ökning på 30%, i förhållande till det totala engagemanget kring företagets innehåll. Det här beror, enligt samma undersökning, på att de anställdas egna digitala nätverk tillsammans har cirka tio gånger fler kontakter än vad företaget har följare.

Samtidigt visar Edelman Trust Barometer, som mäter den globala tilliten till varumärken, att människor är cirka tre gånger mer benägna att lita på det som en anställd delar online, jämfört med det som delas av exempelvis ett företags vd. LinkedIns analyser bekräftar det här och visar att klickfrekvensen (CTR) är runt dubbelt så hög för det innehåll som delas av anställda i förhållande till de inlägg företaget själv delar.

Den ökade räckvidden och tilliten har många positiva effekter på allt från marknadsföring och försäljning, till rekrytering:

  • Varumärkesmedvetenheten når mycket längre. Siffror visar att de inlägg som de anställda delar når 561% längre än när varumärket själv delar samma innehåll. Ett företag upplevs som mer tillgängligt och personligt när det är medarbetarna själva som är ansiktet utåt. 
  • Det är ett effektivt sätt att nå och påverka köparna inom B2B. Enligt siffror från IDC använder 75% av B2B-köparna sociala medier för sina köpbeslut. På C-nivå är den siffran 84%. Genuina relationer skapade genom employee advocacy når fram till de köparna med en högre trovärdighet.
  • Det blir också lättare att nå ut till de bästa kandidaterna. När era medarbetare aktivt delar inlägg om sitt arbete når de många personer inom samma område. De kan sprida en jobböppning längre och snabbare än via en annonsering. De har redan kännedom om de kontakter som visar intresse och vet om de uppfyller kraven. Det här gör även rekryteringsprocessen snabbare, mer kostnadseffektiv och ökar chanserna till en god matchning. En kandidat som tagit del av medarbetarnas innehåll har redan en god uppfattning om rollen och hur de passar in i kulturen.

Så kommer ni i gång med employee advocacy

Att involvera medarbetarna som ambassadörer i den digitala världen kan alltså ge många och positiva effekter på företag och intäkter. Det kräver dock en genomtänkt strategi. Det hjälper inte att säga till de anställda att de måste bli mer aktiva online. Här behövs material, motivering och uppföljning. Skapa er employee advocacy-strategi så här:

  • Träna medarbetarna i employee advocacy och hur de kan använda sociala medier. Inte alla är insatta i eller bekväma med att vara aktiva online. Låt gärna några av de mer digitalt aktiva medarbetarna ta täten och vara mentorer och föredömen åt de som behöver mer stöd för att komma i gång.
  • Ge dem tillgång till högkvalitativt innehåll som de lätt kan dela i sina nätverk. Antingen direkt som länk eller med en personlig touch som gör innehållet mer intressant. Det ska gå snabbt och lätt för dem att vara aktiva online som ambassadörer.
  • Medarbetarna är inte skådespelare i er digitala strategi. Låt dem vara sig själva och använda sin egen röst. Det ger dem trovärdighet. Riktlinjer och policys för hur ni delar online kan ligga som grund för att se till att innehållet håller en viss standard, men i övrigt är det roligare för alla när det är naturligt och personligt.
  • Motivera och belöna medarbetarna för sina insatser inom employee advocacy. Fira framgångarna när ni når längre och ser bättre resultat. Stötta medarbetarna i att etablera sig själva och sin expertis online, så att de känner att de även kan använda employee advocacy-strategin för egen vinning och utöka sina nätverk. Inget ökar engagemanget som när medarbetare känner att de utvecklas i sin yrkesroll och får dela med sig av sina erfarenheter.
  • Mät och optimera. Precis som alla andra strategier behöver ni följa upp det digitala engagemanget för att se vad som når ut och inte. Anpassa därefter strategin till resultatet av uppföljningen.

Har ni medarbetare med en hög digital och social kompetens som kan bidra till er employee advocacy? Om inte kan vi identifiera och rekrytera dem åt dig. Ta kontakt med oss på Closers! 

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
  • Sälj
Säljchefens främsta utmaningar

I en volatil, och ibland till och med oberäknelig, affärsvärld står säljchefer inför en rad utmaningar som kräver både skicklighet och anpassningsförmåga. Att leda ett framgångsrikt säljteam handlar inte bara om att sätta mål och följa upp resultat. Moderna säljchefer måste navigera genom komplexa marknadsförhållanden, hantera teknologiska förändringar och samtidigt utveckla sina team (och sig själva) för att möta kundernas ständigt växlande behov. I denna artikel utforskar vi de främsta utmaningarna som dagens säljchefer står inför, med särskilt fokus på utveckling av säljchefsrollen.

Läs mer
Rekrytera säljare
  • Uncategorized
Så säkrar du som säljchef att du lyckas behålla dina toppsäljare

Som säljchef står du inför en kritisk utmaning – att behålla dina bästa säljare. I en värld där talang är en het handelsvara, är det avgörande att utveckla effektiva strategier för att hålla kvar dina toppsäljare och säkerställa långsiktig framgång för ditt team och företag. Begreppet ”job shopping” används allt oftare för att beskriva hur talanger navigerar bland olika företag, på jakt efter de bästa möjligheterna. Detta ställer högre krav på arbetsgivare att differentiera sig och erbjuda en attraktiv arbetsmiljö.

Läs mer
  • Uncategorized
Hyra in säljare – framtiden för en volatil affärsvärld

Affärerna kan snabbt skifta, det har många bolag fått erfara, särskilt efter pandemin och i efterföljande lågkonjunktur. Men lika snabbt som det dalar kan det vända och plötsligt står man där med en knaper säljstyrka i förhållande till marknadens törstade efterfrågan. Att då kunna använda sig av en konsultlösning för säljare, att helt enkelt hyra in säljare, kan vara ett genidrag av anledningar som vi här kommer att gå igenom.

Läs mer
  • Uncategorized
Closers exklusiv partner till Promas Sales Academy 2025 

Closers, en av Sveriges ledande aktörer inom headhunting och interim uthyrning av högpresterande säljare, har ingått ett exklusivt samarbete med Promas Sverige för att tillsätta säljare till deras nylanserade satsning Promas Sales Academy. Detta 9-månadersprogram fokuserar på att utveckla framtidens stjärnsäljare inom konsultativ och värdebaserad B2B-försäljning i syfte att driva Promas tillväxt kommande år.

Läs mer
  • Uncategorized
Boosta produktiviteten i hybrida säljteam

I den första delen av vår serie om hybrida säljteam diskuterade vi grunderna för att skapa och leda effektiva team. I den här delen ska vi fokusera på hur man kan maximera produktiviteten i dessa team och ge konkreta strategier för dig som säljchef att implementera.

Läs mer
  • Uncategorized
Vad är hybrida säljteam? Allt du behöver veta.

Begreppet ”hybrida säljteam” har blivit alltmer relevant för dig som säljchef att hålla dig á jour med, om du vill attrahera och behålla säljtalanger. Men vad innebär det egentligen och hur kan det påverka din organisations försäljning? I den här artikeln dyker vi djupare in i konceptet hybrida säljteam och undersöker fördelar, utmaningar, best practise och framtiden för arbetsmodellen.

Läs mer